Byznys našich klientů: Výběrová káva Tomáše Laci

Porota-uvodni

Tomáš Laca začal v průběhu studia na vysoké škole navštěvovat kávové festivaly a v oboru se mu velmi zalíbilo. Když byl na Erasmu v Polsku, pracoval v místní pražírně, kde dostal možnost nakouknout pod pokličku pražení výběrové kávy. Jako jediný v České republice má certifikát na hodnocení výběrové kávy Q Grader. Cílem jeho firmy BeBerry Coffee je mít co nejspokojenější zákazníky a stále udržovat a zvyšovat úroveň kávy. Jaká jsou specifika tohoto oboru?

Výběrová káva tomáše laci
Tomáš Laca se jako porotce účastní soutěží kávy

Mohl byste představit svou firmu?

Pražírna výběrové kávy BeBerry Coffee vznikla přibližně před 8 měsíci. Výběrová káva je celosvětově stále ještě relativně malý segment. Přibližně 5 % veškeré kávy, která se u nás vyprodukuje, je výběrových a je to káva nejvyššího stupně kvality. Pražíme kávu, dodáváme ji do kaváren a připravujeme pro zájemce školení, degustace a podobně.

Jak jste se k oboru dostal?

Studoval jsem na VŠE v Praze mezinárodní obchod a v průběhu studia jsem začal na Slovensku navštěvovat kávové festivaly, které organizoval kamarád, který má Standart magazín o kávě. Ke kávě jsem tady přičichl a začalo mě to stále víc bavit. Na Erasmu v Polsku jsem potom pracoval v jedné pražírně, kde pracovali zkušení lidé a porotci mezinárodních kávových soutěží. Pak jsem se vrátil dostudovat do Prahy a během toho jsem v oboru nadále pracoval.

Má váš obor nějaká specifika?

Obor výběrové kávy je hodně zaměřený na kvalitu a je důležité dokázat kávu ohodnotit – jaké je kvality, jaké má chuťové profily atd., což se v komerčních pražírnách moc nedělá, tam se dělají různé blendy a dělá se to tak, aby bylo vše hodně podobné, takže se chutě slévají. Výběrová káva je sezónní, každý rok jsou kávy nové a pražení je náročné, protože se snažíme vytáhnout z kávy maximum chuti, dávat pozor, aby káva nebyla spálená a aby v ní nebyly hořké chutě, ale zároveň, aby nebyla podpražená. Kromě toho je součástí oboru to, že pomáhá vyjednat lepší podmínky pro farmáře, kteří jsou tak za produkci kávy lépe placení. S mnoha farmáři z Kolumbie a Guatemaly jsme dnes v přímém kontaktu.

Setkal jste se v začátcích s překážkami?

Nejsložitější bylo zajištění pražírny, která je náročná technologicky i finančně. Zatím fungujeme tak, že máme domluvenou spolupráci se spřátelenou pražírnou Co-bean v Berouně. Tím, že jsem se hodně zaměřoval na quality control a školení, dělám školení pražení pro ně a oni nám na oplátku umožňují pražit. Tím, že jsem se chtěl zaměřovat na nejkvalitnější kávy, tak jsem nechtěl kupovat pražičku, u které by byl problém s udržením kvality a chuťového profilu. Díky této spolupráci můžeme pražit na jedné z nejlepších pražiček na světě.

Jak se vaše podnikání od začátku proměnilo?

Proměnilo se to, že na začátku podnikání člověk řeší strašně moc věcí, každý den nachází nové překážky a obecně spousta věcí trvá déle, než by ideálně měla. Také ze začátku trvá delší dobu, než člověk dostane relevantní zpětnou vazbu, že všechno funguje a má to smysl. To se začalo dít přibližně půl roku od začátku našeho podnikání. Kavárny, které berou kávu, si nás pochvalují a jsou spokojené. Lidé, kteří si kupují kávu na doma, nám píšou hezké recenze. V tuhle chvíli tedy už dostáváme zpětnou vazbu od zákazníků, která nám potvrzuje, že naši práci děláme dobře a že má smysl. Zpětná vazba nás posouvá dál.

Je něco, co vás odlišuje od konkurence?

V Česku je výběrová káva na super úrovni, v rámci střední Evropy má podle mě Česko a Polsko nejlepší úroveň výběrové kávy. Před 3 roky jsem si udělal certifikát na hodnocení výběrové kávy Q Grader, který je jedním z nejdražších v kávovém světě. Složit zkoušky trvá týden, dokáže je složit přibližně 35 % lidí, a je to celkově dost náročné. Jsem v Česku jediný, kdo aktuálně tento certifikát má. Obecně měl v Česku tento certifikát, pokud se nepletu, pouze zakladatel pražírny Doubleshot, a na Slovensku vůbec nikdo, takže nebylo s kým se poradit a bylo náročné se na zkoušky připravit. To, že tento certifikát mám jako jediný, nás od konkurence výrazně odlišuje.

Výběrová káva tomáše laci
BeBerry Coffee je v přímém kontaktu s mnoha farmáři s Kolumbie a Guatemaly

Pražíme kávu, dodáváme ji do kaváren a připravujeme pro zájemce školení, degustace a podobně.

Co je vaším pracovním cílem?

Jedním z našich hlavních cílů je mít spokojené zákazníky – to je pro nás nejdůležitější. Chceme mít nadále stejnou kvalitu, nebo ji ještě zvyšovat. Dlouhodobějším cílem je mít vlastní pražírnu a zázemí a být schopen přinést informace o výběrové kávě většímu okruhu lidí a veřejnost ohledně kávy vzdělávat.

Co vám jako začínajícímu podnikateli pomohlo, odkud jste získával rady do začátku?

Hodně informací jsem si zjistil na internetu a také jsem si koupil Ofiguide příručku pro podnikatele, kterou jsem si celou pročetl a hodně jsem se v ní dozvěděl. Někdy je nejlepší se zajít osobně zajít zeptat na úřad, protože na internetu je informací spousta, ale některé jsou zastaralé.

Výběrová káva tomáše laci
Tomáš Laca získal certifikát Q Grader, který v Čechách a na Slovensku skoro nikdo nemá

Jak proběhla vaše spolupráce s Ofigo?

Na Ofigo jsem narazil na internetu, když jsem hledal nějaké sídlo pro své podnikání. Podnikat jsem začínal na živnost a u Ofigo jsem si zakládal virtuální sídlo. Po pár měsících jsem se rozhodl, že je potřeba založit s.r.o. a obrátil jsem se s tím na vás. Spokojený jsem moc, všechno funguje v pořádku – od začátku příjemná komunikace, přehledné informace. S ničím nebyl žádný problém.

Stránky pražírny najdete na www.beberrycoffee.cz.

Komentáře

Další články

Žádné články k zobrazení.