Byznys našich klientů: Montáže solárních elektráren Tadeáše Váši

Mivasolarenergy(úvodní)

Tadeáš Váša hledal po studiu nějakou manuální práci a náhodou se dostal k firmě, která vyráběla základy k solárním elektrárnám. Obor ho s postupem času začal velmi bavit, a tak se nakonec rozhodl začít v tomto odvětví sám podnikat.

Mohl byste představit svou firmu?

Naše firma Miva Solar Energy se zabývá stavbou solárních elektráren po Evropě, převážně v Německu. V podstatě se jedná o to, že postavíme od základu solární elektrárnu. Montáže solárních elektráren možná zní sofistikovaně, ale především je to stavební práce.

Jak jste se k oboru dostal?

K tomuto oboru jsem se dostal víceméně náhodou. Já jsem vlastně po studiu hledal ruční práci, protože mě studium v České republice moc nebavilo, takže jsem hledal příležitosti. Vyzkoušel jsem si velmi mnoho pozic až jsem se dostal k firmě, která dělala základy k solárním elektrárnám. S postupem času mě to začalo velmi bavit a založil jsem si živnost. Nakonec to došlo do bodu, kdy jsem měl už takové know-how, abych si mohl založit i firmu.

Mivasolarenergy
Firma Miva Solar Energy staví solární elektrárny

Má váš obor nějaká specifika?

Specifické je to hlavně v tom, že pracujeme venku a velmi často se setkáváme se špatným počasím, což vlastně většina klientů neřeší. Tím, že stavíme všude po Evropě, tak ač je práce stejnorodá, mění se alespoň pracovní místa.

Setkal jste se v začátcích s překážkami?

Určitě setkal a že jich bylo. Ale takovou asi největší překážkou bylo, a to by mě nikdy předtím nenapadlo, že vám po dokončení montáže třeba zákazník nezaplatí. Bohužel je to nejvíce specifické pro Česko, protože v zahraničí se mi to nestalo nikdy.

Jak se vaše podnikání od začátku proměnilo?

Taková největší změna je asi prostě ten posun. Nejdříve jsme dělali jen základy a teď už vlastně zrealizujeme celou elektrárnu. Ono je to asi spíš o mém osobním rozvoji, protože firma se posouvá sama tím, že se rozrůstá.

Takže jsem přirozeně i udělal spoustu chyb, ale když se na to zpětně dívám, právě chyby mě naučily nejvíc.

Je něco, co vás odlišuje od konkurence?

Hodně se snažím klást důraz na to, aby moji zaměstnanci měli pohodlí v práci. To znamená ať už dobré finanční ohodnocení, tak vlastně v podstatě cokoliv potřebují. Na oplátku od nich očekávám, že svou práci odvedou kvalitně. Ale co se firmy týče, tak se odlišujeme asi hlavně tím, že stavíme rychle a kvalitně.

Tadeas-vasa
Montáž a stavba solárních elektráren

Co je vaším pracovním cílem?

Snažíme se dávat si krátkodobější cíle, aby to pro nás bylo motivující, ale takový dlouhodobější cíl je, že chci, aby firma fungovala a hlavně aby rostla.

Co vám jako začínajícímu podnikateli pomohlo, odkud jste získával rady do začátku?

Snažil jsem se je hledat hlavně sám, protože jsem neměl nikoho, ke komu bych si mohl přijít pro radu. Přirozeně jsem udělal spoustu chyb, ale když se na to zpětně dívám, tak právě ty chyby mě naučily nejvíc. Pomohlo mi také, že jsem se tomu věnoval už nějakou dobu před tím, než jsem založil firmu.

Jak proběhla vaše spolupráce s Ofigo?

Tak, jak měla. Hledal jsem někoho, kdo by mi mohl dát službu, kterou jsem potřeboval. A našel jsem Ofigo. Dopadlo to tak, že jsem byl naprosto spokojený.

Komentáře

Další články

Žádné články k zobrazení.