Byznys našich klientů: Zprostředkování nemovitostí s Blankou Vaňkovou

Zakladatelka společnosti Blanka Vaňková

Blanka Vaňková se k oboru realit dostala již před lety prodejem domu svých rodičů. Zaujalo ji to natolik, že se rozhodla pracovat s nemovitostmi a zpočátku se zaměřila na ty, které byly zatížené dluhy a exekucemi. Obor je podle ní specifický v tom, že makléř musí vědět velké množství informací k nemovitostem obecně i konkrétně k jednotlivým případům. Čím se odlišuje od konkurence a který český makléř ji nejvíce inspiroval?

Blanka vaňková se k oboru realit dostala náhodou
Blanka Vaňková se k oboru realit dostala náhodou

Mohla byste představit vaši firmu a říct, jak jste se k vašemu oboru dostala?

Vždycky jsem měla cit pro obchod a věděla jsem, že jsem v něm dobrá. S realitami jsem začala, když mi bylo asi 19 a pomohla jsem zprostředkovat prodej rodinného domu mých rodičů. Stalo se to náhodou, protože dům se nemohl už delší dobu prodat, tak jsem se rodičům rozhodla pomoci. Zmínila jsem se našim známým, kteří ho od nás nakonec koupili.

Pak jsem vystřídala pár pracovních pozic jako zaměstnanec. Ve chvíli, kdy jsem otěhotněla jsem si uvědomila potřebu příjmu, který nebude tak závislý na tom, že musím každý den docházet do zaměstnání. Povedlo se mi získat zadluženou chatu, kterou jsem oddlužila a vyplatila. Tím jsem získala zkušenost s komunikací s exekutorem. Následně jsem si řekla, že by bylo fajn zkusit koupit další zadluženou nemovitost, oddlužit ji a přeprodat. Tímto způsobem jsem pak řešila pár dalších nemovitostí.

V té době se ale už o podobné obchody začali zajímat i další makléři a začala velmi narůstat konkurence. Tak jsem plynule přešla na zprostředkování nemovitostí. Je to něco, co mě baví a čemu se chci věnovat.

Má váš obor nějaká specifika?

Na oboru mě baví to, že můžu pracovat pokaždé s jinými lidmi v různých prostředích. Je to dynamická práce a musíte se naladit na konkrétního člověka a konkrétní nemovitost. Je třeba mít hodně vědomostí ohledně různých typů nemovitostí – jinak se prodává dům, jinak se prodává byt. Musíte znát velké množství informací, pokud chcete prodávat pozemek, ornou půdu atd. Taktéž velmi často konzultuji různé situace s advokátem, daňovým poradcem a dalšími odborníky.

Setkala jste se v začátcích s překážkami?

Na začátku jsem věděla, že rozjezd bude těžký. Nejtěžší je přijít k prvním zakázkám, než si člověk vybuduje jméno. Nikdy jsem se nevěnovala studeným voláním, ale zaměřila jsem se na tvorbu obsahu na sociálních sítí. Věděla jsem, že je jen otázka času, než se situace zlomí a zakázky začnou chodit. Myslím si, že spousta makléřů skončí právě kvůli tomu, že nevydrží čekání na první zakázku. Od chvíle, kdy se tohle pro mě zlomilo jsem se v podstatě nezastavila. Myslím si, že překážku má každý v hlavě a je potřeba ji překonat.

Blanka Vaňková se soustředila na tvorbu obsahu na sociálních sítích
Blanka Vaňková se soustředila na tvorbu obsahu na sociálních sítích

Jak se vaše podnikání od začátku proměnilo?

Jsem v kontaktu se začínající makléřkou, která by se mnou chtěla pracovat, takže možná do budoucna rozšířím tým. Původně jsem nezamýšlela, že by se moje společnost měla nějak rozrůstat, ale nejspíš k tomu přirozeně směřujeme.

Tím, že mám za sebou spoustu obchodů si všímám toho, že každý obchod mě něco nového naučil a jsem vděčná za tu spoustu zkušeností. Každou zakázkou dolaďujeme proces, aby byl pro klienta co nejvíc pohodlný a bezstarostný

Každý obchod mě naučil něco nového a já jsem vděčná za tu spoustu zkušeností.

Je něco, co vás odlišuje od konkurence?

Vnímala jsem, že v realitách je obrovská konkurence a hledala jsem, jak se v realitním zprostředkování odlišit. Velmi jsem obdivovala práci Michala Součka ze společnosti QARA. Jako první v Čechách začal dělat videoprohlídky. Neustále se zdokonaloval a ve chvíli, kdy jsem začala jeho práci obdivovat, už nabízel luxusní nemovitosti a krásně je prezentoval. Oslovila jsem ho a domluvili jsme se, že bude mým učitelem. Díky němu se snažím nemovitosti prezentovat na té nejlepší úrovni, dobře jsem rozjela svůj byznys a nemám dnes o zakázky nouzi.

Co je vaším pracovním cílem?

Mým pracovním cílem je dosáhnout takové výše příjmů a míry finanční jistoty, aby byla moje rodina zabezpečená, kdyby se stalo něco nepředvídatelného. To je můj pracovní a životní cíl zároveň.

Nikdy jsem si nedávala za cíl, že se firma bude rozrůstat. Ale samozřejmě čím víc máme zakázek, tím je tým větší. Cílem je udržet úroveň služeb takovou, jakou ji máme, aby byli klienti i nadále spokojeni.

Blanka Vaňková tvoří videoprezentace nemovitostí
Blanka Vaňková tvoří videoprezentace nemovitostí

Koronavirová krize ovlivnila životy nás všech. Jakým způsobem se dotkla konkrétně vašeho byznysu?

Ceny nemovitostí v době covidu vzrostly, přestože to ze začátku nikdo nečekal a spíš se očekával pokles cen. V březnu se spousta lidí zalekla a chtěli odstupovat od rezervací. Ve výsledku ale covid poptávku hodně posílil, takže je po nemovitostech velký hlad. Makléři se museli adaptovat na zvyšující se tlak ze strany kupujících a ukočírovat obrovskou poptávku, z které je třeba vybrat nejlepšího kupujícího.

Jak proběhla vaše spolupráce s Ofigem?

Firmu Ofigo mi doporučil můj známý Marek Materna, který je taky makléř. Se spoluprací jsem byla velmi spokojená, proces mi naprosto vyhovoval, protože mě firma Ofigo provedla celým procesem a já s ním měla minimální práci. Služba je na velmi dobré úrovni a jsem ráda, že jsem si Ofigo vybrala.

Aktuální nabídku nemovitostí najdete na stránce blankavankova.cz.

Komentáře

Další články

Žádné články k zobrazení.