Byznys našich klientů: Mexické bistro Filipa Husáka

Mexické bistro filipa husáka

Filip Husák začal kvůli covidové situaci hledat, jakému jinému projektu by mohl věnovat svoji energii. S kolegou se rozhodli rozjet mexické bistro a aby mohli svým zákazníkům dodávat tu nejvyšší možnou kvalitu svých pokrmů, procestovali střední Ameriku, aby načerpali inspiraci a receptury. Překážek museli překonávat několik, hlavně kvůli neustále se měnícím vládním opatřením. Co dalšího mají majitelé bistra Tož Tacos v plánu?

Mexické bistro Filipa Husáka
Ve Zlíně jsou Tož Tacos na prvním místě v žebříčku prodejů

Mohl byste představit vaši firmu a říct, jak jste se k vašemu oboru dostal?

Společnost ZlínCatering s.r.o. jsme založili s kolegou, protože oba máme agentury a gastropodniky, které vlivem pandemie přestaly fungovat a hledali jsme způsob, jakým si nahradit příjmy a obnovit cashflow. Dospěli jsme k tomu, že bude nejlepší zkombinovat to, co už máme, abychom nemuseli příliš investovat a vznikl z toho nápad na výdejní mexické okno a rozvoz. Abychom podnik rozjeli v určité kvalitě, tak jsme se rozhodli, že si projedeme střední Ameriku, načerpáme receptury a inspiraci. Nakonec to dopadlo tak, že jsme přibližně za 3 měsíce založili nové s.r.o. a vlastníma rukama zprovoznili bistro.

Má váš obor nějaká specifika?

Specifikem je především naše kuchyně. Není to standardní fast food, který prodává pizzy, kebaby nebo burgery, na co jsme u nás zvyklí. Používáme pro někoho možná trochu netradiční suroviny – v každém jídle je cítit koriandr, vyrábíme jídla z trhaného masa a používáme pšeničné tortilly. Naši dodavatelé jsou Mexičani, což je hlavní deviza tohoto byznysu. Máme vysloveně jen výdejní okno, nedá se u nás posedět – tím jsme také specifičtí.

Setkal jste se v začátcích s překážkami?

Překážek bylo několik a postupně se formovaly podle toho, jak se měnila a přicházela vládní opatření. Další překážkou bylo to, že jsme naše bistro otevřeli na úplně novém místě, takže jsme řešili kolaudaci, hygienické a požárně-bezpečnostní předpisy. Protože jsme s kolegou akční, začali jsme dělat akce i před bistrem za doprovodu hudby a DJ, prodej svařáku a podobně. Těmito akcemi jsme částečně nahradili vánoční trhy. K aktivitě se problémy vážou – čím víc toho děláte, tím víc překážek musíte překonat.

Mexické bistro filipa husáka
Zakladatelé společnosti projeli střední Ameriku, aby načerpali inspiraci

Jak se vaše podnikání od začátku proměnilo?

Co se u nás změnilo je to, že už dokážeme analyzovat naši činnost, stabilizovaly se naše příjmy a prosperujeme. V tuhle chvíli ve Zlíně zaujímáme první místo v žebříčku prodejů, alespoň podle analýz rozvozových služeb. Pořizovali jsme i nové stroje a food trucky, abychom mohli pořádat food festivaly. Za relativně krátkou dobu se nám podařilo vybudovat na malém prostoru prosperující službu.

Je něco, co vás odlišuje od konkurence?

Já se na konkurenci obecně moc nedívám, protože vymyslet něco originálního pro nás není zas takový problém. Jakmile si udržíte kvalitu, tak není čas se rozhlížet kdo je konkurence a kdo ne. Rozhlížení se po ostatních člověku sebere spoustu času a energie, které může investovat do zlepšování vlastní služby.

Mexické bistro filipa husáka
Zaměstnanci bistra Tož Tacos

Co je vaším pracovním cílem?

Přemýšlíme, že bychom náš projekt pojali jako franšízu a rozšířili pobočky i do jiných měst. Zatím jsme jenom ve Zlíně a nepochybujeme, že ve velkoměstech jako jsou Brno nebo Praha určitě mexické podniky jsou. To nám ale zas tak nevadí, alespoň se v tomhle oboru pohybuje větší množství lidí.

Koronavirová krize ovlivnila životy nás všech. Jakým způsobem se dotkla konkrétně vašeho byznysu?

Jak jsem zmiňoval už na začátku, situace úplně stopla naše původní byznysy, které fungovaly jen přes léto. O to úspěšnější jsme se museli snažit být s naším novým bistrem, a to se nám povedlo. Nemám moc rád klišé typu „covid nám pomohl něco vymyslet a něčeho dosáhnout“, ale měli jsme možnost nasměrovat veškerou naši energii do tohoto projektu. To se nám podařilo tak, že dvěma lidem se dvěma firmami to nahradilo příjmy za dvě společnosti.

Za relativně krátkou dobu se nám podařilo vybudovat na malém prostoru prosperující službu.

Jak proběhla vaše spolupráce s Ofigem?

Ofigo mi doporučil kolega, který přes Vás zakládal svoji společnost. V jednu chvíli jsme řešili nějakou komplikaci u vázané hostinské živnosti. Tam jsem si chvílemi říkal, že řešíme něco, co bychom ani řešit nemuseli. Jinak jsem byl ale s celkovou spoluprací spokojený.

Novinky z bistra Tož Tacos můžete sledovat zde: www.facebook.com/toztacoszlin.

Komentáře

Další články

Žádné články k zobrazení.