Byznys našich klientů: IT poradenství pro firmy od Michala Skuhry

It poradenství pro firmy od michala skuhry

Michal Skuhra měl nápadů na podnikání několik, až se nakonec rozhodl věnovat se IT poradenství. V tuhle chvíli vyvíjí webovou aplikaci, při jejímž vývoji se řídí heslem „v jednoduchosti je krása“. V čem je podle něho IT obor specifický?

Mohl byste představit vaši firmu a říct, jak jste se k vašemu oboru dostal?

Podnikám v IT oboru jako konzultant a poskytuji poradenství převážně zahraničním firmám. V podstatě jsem se celou dobou (už na vysoké škole) zabýval myšlenkou, že bych chtěl mít vlastní firmu. Měl jsem spoustu nápadů, ale věděl jsem, že nechci podnikat s více lidmi. Vždycky jsem měl zájem mít vlastní firmu a řídit si ji podle sebe. Sice jsem měl nápady, ale dost jsem řešil financování, až se mi povedlo firmu rozběhnout. Jsem jejím jediným vlastníkem, sám ji financuji a řídím.

Má váš obor nějaká specifika?

IT poradenství jako takové asi nemá žádné specifikum, protože IT obor je velmi rozsáhlý a poradenství může zahrnovat všechno možné, od poradenství poskytování hardwaru až po nějaké velké architektury, nebo development. Společné specifikum IT je, že na něj nepotřebujete školu. Podle mého je to ten nejlepší trh, který vám dá dost rychlý feedback, jestli svoji práci děláte dobře, nebo ne i bez vzdělání v oboru.

Potřeboval bych, aby den měl 48 hodin, abych stíhal dělat všechno, co bych chtěl.

Setkal jste se v začátcích s překážkami?

Měl jsem spoustu nápadů, které jsem si zapsal. Takovou počáteční menší překážkou bylo vybrat vůbec ten správný nápad, který by měl smysl. Největší překážkou pro mě byl čas, protože bych potřeboval, aby den měl 48 hodin, abych stíhal dělat všechno, co bych chtěl. Další malý zádrhel byl v tom, že když rozbíháte podnikání, nemáte jistotu, jestli bude fungovat, nebo ne. Musíte investovat všechno – čas, peníze, a teprve za čas uvidíte, jestli jste udělali dobře, nebo ne.

Jak se vaše podnikání od začátku proměnilo?

Na začátku byl jen nápad a člověk přemýšlel, co všechno je ještě třeba, do čeho se pustit a co doladit. Ale rychle se ukáže, že není třeba řešit detaily, nejdůležitější je podnikání co nejrychleji spustit a detaily se dají pilovat až potom. To je u mě ta největší změna – přestal jsem přemýšlet nad maličkostmi a prostě jsem se do toho pustil. Detaily jsem nechal být a budu je řešit dodatečně.

It poradenství pro firmy od michala skuhry
Michal Skuhra chtěl vždy podnikat sám

Je něco, co vás odlišuje od konkurence?

Naše webová aplikace bude dostupná ve všech státech, takže náš trh bude globální. Co nás momentálně odlišuje je jednoduchost. V dnešním světě existuje milion webových aplikací, které obsahují velmi komplexní funkcionality, ale jednoduchost se z nich vytratila. Takové systémy nejsou pro obyčejné lidi moc použitelné. Naše aplikace se bude zaměřovat na poskytování úložiště zákaznických dat a odlišnost bude v tom, že se budeme orientovat na specifický trh.

Koronavirová krize ovlivnila životy nás všech. Jakým způsobem se dotkla konkrétně vašeho byznysu?

Mě covid skoro nijak neomezil, ale to je jen z toho důvodu, že jsem kompletně online už několik let, takže omezení vlastně skoro nepociťuji. Jeden z benefitů toho, že je všechno zavřené je ten, že mi teď není líto věnovat víc času práci, když se stejně nedá skoro nikam jít. Řekl jsem si, že to je ideální čas věnovat se podnikání. Na druhou stranu si plně uvědomuji, jak situace ovlivňuje ostatní lidi, ale za sebe žádnou extra změnu necítím.

Jak proběhla vaše spolupráce s Ofigem?

Na Ofigo jsem přišel už před několika lety, kdy jsem potřeboval pomoct vyřešit sídlo podnikání. To jsem si nechtěl dávat do podnájmu a virtuální sídlo byla výborná myšlenka, která mě zaujala. Odpadla mi úplně povinnost řešit třeba změnu sídla při stěhování, což je super. Celý proces byl rychlý, takže když jsem potřeboval pomoci se založením s.r.o., obrátil jsem se na Ofigo znovu. Potěšilo mě, jak rychlý proces byl a jak mi usnadnil život.

Více o společnosti najdete zde: skuhra.org.

Komentáře

Další články

Žádné články k zobrazení.